Србија добила Национални тим за препород села

Србија добила Национални тим за препород села

Свечаном конститутивном седницом данас је у сали Југославија палате Србија формиран Национални тим за препород села Србије. Оснивање Тима је, после вишегодишњих упозорења Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности да се села празне и нестају, иницирао министар Милан Кркобабић, у Влади Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

Национални тим за препород села Србије је самостално саветодавно тело које су партнерски конституисали Кабинет министра задуженог за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, чији рад предводи министар Милан Кркобабић и Академијски одбор за село Српске академије наука и уметности, на чијем је челу академик Драган Шкорић.

Национални тим за препород села Србије окупља стручњаке и ауторитете из области пољопривреде, инфраструктуре, здравствене заштите, образовања, културе, спорта и других друштвених области живота, као и стручњаке које одређује Академијски одбор за село Српске академије наука и уметности.

Стратешки циљ формирања Националног тима јесте смањење регионалне неравномерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породичних газдинстава, креирање здравог тржишног амбијента, побољшање и модернизација инфраструктуре и стварање свих социо-културних предуслова за демографско оживљавање села у Србији.

Задатак Националног тима је формирање стручних и научно утемељених предлога као основе за креирање и дефинисање конзистентне политике равномерног регионалног развоја, која ће допринети стварању повољнијих услова за живот на селу.

Свечаној седници присуствовао је и председник републике Србије Александар Вучић, који је недвосмислено подржао иницијативу за оснивање Тима и, између осталог, истакао:

„Суочавамо се са депопулацијом становништва, губимо и село и људе. То је ужасан проблем за нашу земљу. То руши наше обрамбене капацитете.

Зато, све што овај Тим буде могао да уради, и Република Србија и Влада Србије, ја као председник Србије, парламент Србије – сви ћемо максимално помоћи и финансијски подржати!

Сваки наш напор има смисла ако бар неког задржимо на селу.“

Милан Кркобабић, министар задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије присутнима се обратио речима:

„Села Србије нису успутна носталгија, то је императив времена – популациони, безбедносни и економски! Данас смо отворили једну од најбитнијих тема, тему села Србије. То је лепа вест, али пут лепе стварности пун је изазова и потешкоћа. Радује нас што уз струку, науку и имамо пуну подршку најбитнијих ауторитета ове земље на челу са председником Републике Александром Вучићем, Српском академијом наука и уметности и поглаварима верских заједница. Сви заједно, уз подршку јавности, смо са исте стране стола, уједињени у жељи да покушамо да спасимо села Србије од пражњења“

Кркобабић је посебно истакао благослов Његове светости Патријарха српског господина Иринеја и подсетио да у средишту пажње пројекта за препород села треба да буду младе жене и деца која ће имати услове да пожеле да у селима остану или да сеу њих врате..

Академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије нагласио је велики научни потенцијал чланова тек формираног Националног тима за препород села Србије:

„Верујем да ћемо после овог састанка моћи да дефинишемо правце наше активносту у оквиру Националног тима за препород села Србије.

Обећавам у име 25 експерата који се налазе у тиму нашег Академијског одбора да ћемо дати све од себе да учинимо да српска села поново оживе, да се чује песма девојачка, плач новорођенчади, да се чује лавеж паса и петао који кукуриче и најављује боље сутра.“

На конститутивној седници Националног тима за препород села Србије, присутнима су се обратили и: Иштван Пастор, председник скупштине АП Војводина и председник Савеза војвођанских Мађара у Србији, Његово преосвештенство Епископ ваљевски господин Милутин у име Српске православне цркве и Његове светости Патријарха српског господина Иринеја, Александар Нинковић у име београдског надбискупа Монсињора Станислава Хочевара, проф. др Владимир Гоати, председник „Транспарентности“ у Србији, песник Љубивоје Ршумовић, неурохирург проф.др Даница Грујичић и агроекономски аналитичар Милан Простран.