Свечано промовисан национални програм за препород села Србије

Свечано промовисан национални програм за препород села Србије

ПРОГРАМ ЈЕ ПОЗИВ НА АКЦИЈУ, СЕЛА СРБИЈЕ ЧЕКАЈУ С ПУНОМ ВЕРОМ, поручио је министар Милан Кркобабић у посвети с којом је уручио примерак Националног програма за препород села Србије премијерки Ани Брнабић.

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Свечаној промоцији Националног програма за препород села Србије, која је данас одржана у Палати Србија у Београду, присуствовала је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштван Пастор, епископ сремски Господин Василије, београдски надбискуп монсињор Станислав Хочевар.

У промоцији су учествовали копредседници Националног тима за препород села Србије – Милан Кркобабић, министар задужен за регионални развоји академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности, као и координатори Националног тима за препород села, координатори и аутори стручних прилога овог Програма.

Скупу су се обратили: проф.др Милован Митровић, главни уредник Националног програма за препород села Србије и  потпредседник Академијског одбора за село САНУ проф. др Милован Митровић, проф. др Јонел Субић, координатор Националног тима за препород села Србије и директор Института за економику пољопривреде, као и проф. др. Зоран Кесеровић, проф. др Владимир Гоати, Радош Бајић и  Милан Простран. Говорили су и: епископ сремски Господин Василије, београдски надбискуп монсињор Станислав Хочевар и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор.

Порука копредседника Националног тима за препород села Србије Милана Кркобабића сажета је у посвети с којом је уручио примерак Националног програма за препород села Србије премијерки Ани Брнабић: „Овај програм је позив на акцију. Села Србије чекају с пуном вером.“

 „То је почетна платформа да се са описивања крене у промену стања на боље“, додао је копредседник Кркобабић.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић подржала је рад Националног тима за препород села Србије и истакла да ће  Национални програм за препород села Србије бити озбиљно разматран у дефинисању њеног експозеа као полазишта за активности будуће Владе, додајући да ће новој Влади један од приоритета бити подршка развоју села и пољопривреде.

“Налазимо се у пандемији која је показала колико је важно да се ослањамо на сопствене ресурсе”, рекла је Брнабић на представљању Националог програма за препород села Србије.

Истакла је да су планирана још већа улагања у знање и науку која ће бити примењена у пољопривредној производњи, што укључује и дигитализацију и ширење интернета, како би млади остајали на селу.

Академик Шкорић рекао је да је жеља да се знањем и науком решавају проблеми како би се дошло до позитивних промена и како би српско село било равноправно са селима у Западној Европи.

Академик је подсетио да је неопходно повећање буџетских улагања у науку за коју сматра да би морала бити бар два процента БДП-а како би се преко развоја науке знање преносило у села.

Национални тим за препород села Србије чини 78 угледних јавних личности из области пољопривреде, агроекономије, инфраструктуре, здравства, културе, уметности, просвете, спорта. Међу њима је 37 универзитетских професора, више шефова катедри, директора института, као и културних прегалаца – славних редитеља, глумаца, песника и музичара, чији су корени на селу. У писању Националног програма за препород села Србије учествовало је 45 чланова тима.

Националним Програмом за препород села Србије су обухваћени сви аспекти и мере чијом би се реализацијом зауставило пропадање и подстакло оживљавање српског села и заштили стратешки интереси Србије, поготово у пограничним и брдско-планинским подручјима.

Програм за препород села Србије не задовољава се описом стања и набрајањем проблема који се гомилају деценијама, већ предлаже конкретна решења, од којих нека, ако се примене, могу имати историјски значај и могу темељито набоље да промене однос државе према селу, а тиме и стање на селу.

Неке од нових предложених мера Националног тима за препород села Србије су и:

–           формирање државног Фонда за развој сеоске инфраструктуре,

–           посебни финансијски подстицаји за младе брачне парове, жене и децу који живе на селу,

–           уступање земљишта у државном власништву, до 50 хектара, на бесплатно коришћење младим брачним паровима,

–           додела кућа под најповољнијим условима онима који желе да дођу да живе на селу и обрађују земљу,

–           смањење стопе пореза на додату вредност за пољопривредне задруге и потпуно ослобађање већине пореза у пограничним и брдско-планинским подручјима.

Предлаже се и:

–           оснивање Националног гарантног фонда ради осигурања минималних поизводних цена за основне пољопривредне производе,

–           оснивање државне Аграрне развојне банке

–           оснивање Пољопривредне коморе Србије.