Проф. др Владимир Гоати: УСПЕХ ПРОЈЕКТА “500 ЗАДРУГА У 500 СЕЛА” ИЗНАД ОЧЕКИВАЊА

Проф. др Владимир Гоати: УСПЕХ ПРОЈЕКТА “500 ЗАДРУГА У 500 СЕЛА” ИЗНАД ОЧЕКИВАЊА

„Село у Србији је у драматично тешкој позицији, јер је трећина села (од око 4700) у силазној путањи и опасности да нестане, што указује на једну вишедеценијску небригу државе према селу. Ипак, село је још увек витално, те стога треба користити све могућности да се подстицајима оно ојача и унапреди.

Што се тиче пројекта „500 задруга у 500 села“ , морам да признам да сам у почетку сумњао у толики успех. А сада је већ формирано чак 10-12 одсто више задруга од циља који је био постављен.

Ово је крајње време када још може да се села спасу, док још нису почели неки хаотични процеси, који би довели до ситуације да више нема са ким на селу да се ради на његовом препороду.

Ово је време четврте индустријске револуције, у којој се ствари веома брзо мењају, време у којој ће број становника у свету у следеће три деценије порасти са седам на десет милијарди. Након тога ће тона хране имати много већу вредност од тоне метала, па би због тога Србија требало све своје снаге да усмери у развој пољопривреде као своје будуће зелене гране.“

(на првој радној седници Националног тима за препород села Србије, палата „Србија“, 26. септембра 2019. године)