Црну Траву могу спасити млади брачни парови са децом

Црну Траву могу спасити млади брачни парови са децом

Општина Црна Трава на крајњем југоистоку, смештена уз саму границу са Бугарском, са својих 25 насеља и сада тек мало више од хиљаду становника је нанеразвијенија општина у Републици Србији.  То је био повод што је Милан Кркобабић, министар задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије посетио Црну Траву. Са министром су у Црну Траву допутовали и чланови Националног тима за препород села Србије: проф.др Милован Митровић, потпредседник Академијског одбора за село САНУ, проф.др Владимир Гоати, проф. др Иван Ивић, психијатар проф. др Јован Марић и фудбалски тренер Милан Живадиновић.

„Рубни делови Србије заслужују посебну пажњу, овде је сваки човек драгоцен!“ изјавио је министар Кркобабић приликом ове посете Јабланичком управном округу и општини Црна Трава, најмањој општини у пограничној зони.

Министар је у Црној Трави посетио породицу Ђорђевић која се са петоро деце доселила из Смедерева и тако започела свој нови живот. Општина је дала стан овој седмочланој породици и посао оцу породице у општини, деца имају бесплатан боравак у вртићу, а породица планира и да започну бављење пољопривредом.

Министар Кркобабић и председник општине Славољуб Благојевић са задовољством су поразговарали са још две породице које су спремне да ураде исто и тако дају пример још неким младим брачним паровима из других делова Србије.

Благојевић је захвалио министру на посети и рекао да локална самоуправа издваја део свог буџета за пољопривреду, али да су за оживљавање ове општине потребне и друге мере – „У нашој општини сваке године умре 50 људи, а роди се једно или двоје деце. Потребно је да олакшамо да се људи овде баве узгојем бобичастог, јагодичастог воћа и печурака, за који је овај крај погодан, али и да подстичемо свим расположивим мерама насељавање породица из других делова земље“

Министар је указао да у општини Црна Трава има чак 6 хиљада хектара нераспоређеног државног земљишта које би се могло привести намени и дати на коришћење младим људима спремним да раде и обрађују је на прави начин „Спремни смо да покренемо пољопривредну активност овог краја и помогнемо оснивање задруга. Овим деловима земље потребан је и принцип позитивне дискриминације у виду смањења пдв –а и осталих мера које би им омогућиле опстанак и учиниле их конкурентним на тржишту “.

Из Програма Владе Србије намењеног задругама, који спроводи Кабинет министра Милана Кркобабића, је у току 2017. и 2018. године издвојено  чак 71,6 милиона динара за 7 земљорадничких задруга на територији Јабланичког округа. Задруге, као организациони облик удружених породичних газдинстава треба да представљају први, егзистенцијални предуслов за живот на селу, а осим њега ништа мање важни су и инфраструктура, здравствена заштита, образовање, спортски и културни садржаји како би села почела да представљају пожељна места за живот.

Кркобабић је са члановима тима обишао локацију предвиђену за градњу Дома културе у селу Градска, а у основној школи „Александар Стојановић“ са члановима Националног тима за препород села Србије разговарао са мештанима о  унапређења квалитета живота на селу.