Тим за препород села – универзални образац

Тим за препород села – универзални образац

Аутор: Ристо Костов*, Политика, Погледи, 16. јануар 2020.

Не сећам се када су, од пре петооктобарског периода, власт и опозиција били удаљенији, јаз између њих дубљи, а потреба за заједничким ставом, пре свега, због регулисања косовског проблема – већа. У корпусу проблематичних питања свакако спада и одсуство међусобног поштовања и сталног цивилизованог политичког дијалога као неопходног демократског предуслова за решавање свих питања од националног значаја за грађане Србије. Због наведеног је, као мелем на рану, недавно дошла слика са конститутивне седнице Националног тима за препород села Србије, чије је формирање, поштујући вишегодишње захтеве и упозорења Академијског одбора за село САНУ, иницирао министар за регионални развој Милан Кркобабић.

Зашто је Национални тим за препород села Србије необична и, по свом саставу, веома ретка појава у јавном животу Србије? Поменути министар је, уз свесрдну сарадњу академика Драгана Шкорића, успео да окупи не само све чланове Академијског одбора за село САНУ (25 доктора наука, искусних и делима потврђених), већ и за истим столом и око исте платформе, и да уједини стручњаке и (уважене) јавне личности који баш и не припадају истој политичкој опцији или, дозволите – истом погледу на свет. Превагнули су стручност и мноштво различитих идеја са заједничким именитељем да се успори пражњење села у Србији и избегне „усуд пустог места“ (како често упозорава министар), поготову у пограничним и брдско-планинским подручјима, што је од непроцењиве безбедносне и гео-политичке важности! Верујем да је саставом Националног тима за препород села Србије био изненађен и председник Републике Александар Вучић, који је недвосмислено обећао подршку мерама које ће тим предложити.

У Националном тиму за препород села Србије су, поред академика Шкорића, светски реномираног селекционара сунцокрета, и: академик Часлав Оцић, једини економиста у САНУ, академик Живорад Чековић, проф. др Милован Митровић, социолог села, проф. др Владимир Гоати, оличење транспарентности у Србији, дечји песник Љубивоје Ршумовић, аутор једине модерне српске „Химне сељаку“, затим врсни стручњаци – чланови Академијског одбора за село професори Зоран Кесеровић и Жарко Илин, експерти за воћарство, односно повртарство, проф. др Ратко Лазаревић за сточарство, проф. др Петар Булат са београдског Медицинског факултета… Нису заобиђене ни значајне научне установе попут Института за економику пољопривреде и Института за примену науке у пољопривреди на чијем су челу реномирани експерти

Теза о широком, толерантном и богатом дијапазону Националног тима за препород села Србије не би била комплетна ако не поменемо и друга имена: чувене докторке Данице Грујичић, директорке Института за онкологију у Београду, затим Милана Пространа, независног агроекономског аналитичара, Радоша Бајића, глумца, сценаристе и редитеља, психијатра др Јована Марића, филмског и позоришног уметника и пољопривредника Ненада Јездића, естрадног уметника Боре Дугића, фудбалског тренера Милана Живадиновића, доајена задругарства Бранка Маричића… Широка стручна лепеза тима резултат је приступа министра и академика да село не чини само успешна пољопривреда, већ и: солидна инфраструктура, примарна здравствена и социјална заштита, културни, образовни, спортски садржаји. Да је реч о надпартијском (свепартијском, народном) пројекту од националног значаја сведоче: Славиша Стојковић, пољопривредник – бивши новинар Б92 и ТВ Хепи, Стефан Неагић, представник младих пољопривредника, Ђорђе Савић (18), млади члан задруге „Брајковићи“ из Косјерића, Марушка Топаловић, ауторка бренда „Марушка“, као и Малина Станојевић, председница удружења „Сачувајмо село“ из Прибоја, однедавно добитница Цвета успеха за Жену змаја 2019!

Врло значајно је учешће у Тиму Иштвана Пастора, председника Савеза војвођанских Мађара и председника Скупштине АП Војводине, као и представника Српске православне цркве и католичке заједнице у Србији.

*Публициста, секретар Националног тима за препород села Србије