Радна седница Националног тима за препород села Србије

Радна седница Националног тима за препород села Србије

„Србији је нужна нова аграрна реформа. Она мора да обухвати питања везана за земљишне односе (поседовања, располагања и коришћења), одговарајуће организационе облике (пољопривредна газдинства, задруге и пољопривредна предузећа), али и нове инстутуције попут пољопривредне банке и нове пољопривредне коморе. Та реформа је императив за Републику Србију, али представља и велики изазов – мора да буде свеобухватна, окренута ка инфраструктури на селу, али и да има шири друштвено-социјални значај.“

Ово јеизјавио  Милан Кркобабић, министар задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије у Палати Србија на радној седници Националног тима, којом је, поред министра, председавао и академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности и копредседник поменутог Тима.

После успешне акције „500 задруга у 500 села“ која је за за 2,5 године више него успешно реализована, Кркобабић је најавио нову акцију препорода 100 села Србије у пет јужних управних округа: Топличком, Јабланичком, Пиротском, Пчињском и Нишавском. „Сто села у периоду од три године могу да рачунају на нове инфраструктурне пројекте, на нове задруге и мултифункционалне објекте како би свако село имало здравствене, образовне и културне садржаје које би младе људе определили да остану да живе на селу“ изјавио је Кркобабић истакавши неопходну сарадњу домаћина Србије, локалних и републичке  власти.

Академик Драган Шкорић истакао је спремност свих чланова Академијског одбора за село САНУ да кроз добре програме, пројекте и образовање српских сељана, покрену обнову српског села.

Изјавама за јавност обратили су се и присутни чланови Националног тима за препород села Србије.

Проф.др Милован Митровић најавио је припрему нове аграрне и социјалне реформе за села Србије јер је, како тврди,, дошло време да се питање села третира на свим нивоима, са стручњацима из свих области.

Проф.др Владимир Гоати изјавио је да очекује успешан рад Тима и дугорочан резултат по угледу на веома успелу акцију Владе Србије „500 задруга у 500 села“ коју је Кабинет министра Кркобабића већ успешно реализовао.

Психијатар проф. др ЈованМарић изјавио је:  „Србији недостаје треће дете по жени. Ми ћемо промовисати здраве моделе породичног живота. На селу су најздравији услови живота који, допуњени модерним технологијама, могу представљати начин да се село Србије препороди,а самим тим и цела Србија.“

Фудбалски тренер Милан Живадиновић подсетио је: „Највећи српски и југословенски играчи потичу са села и ова акција заслужује сваку похвалу. И будућност Србије је на селу и ја очекујем пуну подршку свих институција за овај пројекат, а нарочито медија“.

Млади пољопривредник Стефан Неагић је похвалио идеју да се државна земља да на коришћење младим људима и то сматра ефикасним начином да се млади мотивишу за останак на селу.

Подсетимо, стратешки циљ формирања Националног тима јесте смањење регионалне неравномерности, стварање системских предуслова за економску одрживост породичних газдинстава, креирање здравог тржишног амбијента, побољшање и модернизација инфраструктуре и стварање свих социо-културних предуслова за демографско оживљавање села у Србији.

Овај тим окупља многобројне стручњаке и ауторитете из области пољопривреде, инфраструктуре, здравствене заштите, образовања, културе, спорта и осталих друштвених области живота, као и представнике које је одредио Академијски одбор за село Српске академије наука и уметности.