Препород села уз озбиљну аграрну, друштвену и социјалну реформу

Препород села уз озбиљну аграрну, друштвену и социјалну реформу

„Пољопривредници Србије уједињују се, одбацују неповерење, верују себи и локалној самоуправи и верују држави Србији!“ – изјавио је данас Милан Кркобабић, министар у Влади Србије задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије у Дому војске у Нишу свечано отворајући другу по реду манифестацију “Михољдански сабор задругара”.

Кркобабић је истакаода се ближи оснивање 600-те задруге, а све те задруге основали су домаћини Србије захваљујући заједничким напорима пољопривредника, локалних самоуправа, задружних савеза Србије и Војводине, Академијског одбора за село САНУ и Владе Србије.

„Ово је пионирски, али револуционаран посао“ додао је Кркобабић.

Присутнима су се, поред министра Кркобабића, обратили и: академик Драган Шкорић, председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије, затим председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић и председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов.

Из програма подршке новооснованим и старим пољопривредним и земљорадничким задругама „500 задруга у 500 села“ који спроводи Кабинет министра задуженог за регионални развој од 2017. године, закључно са овом 2019. биће додељено укупно 1,7 милијарди динара из Буџета Републике Србије за задруге на територији читаве Србије, са приоритетом на пет јужних управних округа.

До сада су бесповратна средства добиле 94 задруге, а ове године још око 60 њих оствариће право на исте износе као и претходне две године – до 7,5 милиона динара за новоосноване, до 15 милиона динара за старе задруге и до 60 милиона динара за сложене задруге.

У препуном Плавом холу Дома војске у Нишу организована је продајна изложба производа око 60 задруга јужне Србије, па су посетиоци могли да се упознају са задругарима, информишу о њиховим активностима и уживају у најразличитијим укусима.

Министар Кркобабић је раније данас одржао радни састанак у Регионалном центру Ниш са председницима свих општина пет јужних округа и начелницима тих управних округа – Јабланичког,Топличког, Пиротског, Пчињског и Нишавског.

Тема је била Програм ревитализације села јужне Србије у периоду 2020-2022. године, а скуп је одржан у оквиру спровођења Програма равномерног регионалног развоја. Учесници су разматрали тренутно стање у селима на југу Србије и неопходне активности за поправљање квалитета живота у сеоским срединама, предвиђене трогодишњим Програмом који је у плану.

„Препород села Србије подразумева озбиљну, аграрну друштвену и социјалну реформу “ изјавио је Кркобабић и нагласио у том послу значајну улогу Владе Србије, суштинску, а не декларативну, која се пре свега односи на већа финансијска издвајања за те намене, како би се могле имплементирати конкретне мере за целокупно побољшање стања у селима Србије.

Министар је данас обишао новоосновану земљорадничку задругу „Дарови Лужнице“ из села Горчинце којој је прошле године из Програма Владе Србије намењеног задругама који спроводи Кабинет министра Кркобабића додељено 7,3 милиона динара за набавку линије за прераду и паковање воћарских и повртарских производа.

„Ова прва женска задруга је прави пример како иницијатива и рад уз финансијски подстицај у правим рукама дају резултате“ напоменуо је Кркобабић.

Директорка ове комплетно женске задруге регистроване за органску производњу, Каролина Стаменковић истакла је колико је ова инвестиција значајна за њених 14 чланица и 26 коопераната. „Уз нову опрему у стању смо да остваримо профит који  пружа финални производ. Ове сезоне задруга је прерадила 3 тоне паприке, 1,5 тону вишње, 1 тону парадајза, а увели смо и ХАСАП систем“ Своје производе задругарке су намениле домаћем али и страном тржишту и истичу да већ постоји интересовање купаца из Немачке.

Након обиласка задруге Кркобабић је са мештанима овог и околних села разговарао о активностима Националног тима за препород села Србије, оживљавању задругарства и потребним предусловима за квалитетнији живот на селу, пре свега останак младих у овим срединама.

Са министром су у Пиротском управном округу боравили и председник Академијског одбора за село САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије академик Драган Шкорић и чланови проф.др Владимир Гоати, фудбалски тренер Милан Живадиновић и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан. У разговору са мештанима отворили су многа питања од суштинског значаја за живот у сеоским срединама на југу.

Начелница Пиротског округа Драгана Тончић истакла је допринос министра Кркобабића развоју привреде овог краја и нагласила да је ова задруга пример добре праксе која може успорити пражњење сеоских средина Пиротског округа.

Копредседници и чланови Националног тима за препород села Србије обиишли су стари дом културе у овом селу коме је потребна санација и школу која има само једног ђака.