Караван Националног тима за препород села у војвођанском Велебиту

Караван Националног тима за препород села у војвођанском Велебиту

„У средишту програма Националног тима за наредне три године је – село, његово место и у Уставу и локална самоуправа у првом плану Тај програм мора обухватати све аспекте живота на селу, од задруге као егзистенцијалног полазишта, преко амбуланте, школе, поште, дома културе и спортских садржаја. Нама је управо циљ да покушамо да задржимо младе људе, да их подстакнемо да се баве органском производњом, етно и здравственим туризмом, старим и новим занатима. Да буду своји на своме. “ изјавио је Милан Кркобабић, министар задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије данас после радног састанка са руководством одржаног у општини Кањижа приликом посете севернобанатском управниом округу.

Министар Кркобабић је посебно истакао важну подршку у овом, за државу значајном послу, председника Републике Србије Александра Вучића и Његове светости патријарха српског, господина Иринеја.

У каравану Националног тима за препород села Србије, који седанас  зауставио у Велебиту, селу у Панонији насељеном Личанима, који су се после Првог светског рата доселили из Лике и основали ово село, поред министра Милана Кркобабића, су били: потпредседник Академијског одбора за село Српске академије наука и уметности проф.др Милован Митровић, проф.др Владимир Гоати, председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан.

Председник општине Роберт Фејстамер захвалио је министру на посети и рекао да је Кањижа 70 посто пољопривредна општина, па је развој пољопривреде, поред малих и средњих предузећа и туризма један од стратешких праваца ове општине.

Министар је са својим сарадницима у месту Мартонош посетио ЗЗ „Паприка“, која послује од 1990. године, бави се ратарством и повртарством и из прошлогодишњег Програма Владе Србије намењеног задругама додељено јој је 15 милиона бесповратних динара за набавку опреме за транспорт поврћа и зачинског биља.

„Ово је прави пример слоге и заједништва, у једној мешовитој средини, имамо задругу која потврђује да самоиницијатива и рад уз удруживање дају прави резултат“ изјавио је Кркобабић.

Председник Задружног савеза Војводине Радислав Јованов и директор задруге Тоша Матић истакли су значај ове инвестиције у задругу у Мартоношу, јер она осим привредног субјекта који омогућава пословни ангажман за 200 људи, представља стожер културног живота, спортских активности и улаже у различите аспекте живота месне заједнице.

Министар је своју посету завршио у Дому Културе Велебит где је са члановима Националног тима за препород села Србије разговарао са мештанима севернобанатског округа на тему унапређења квалитета живота на селу и саслушао њихове иницијативе и предлоге.