И развојне агенције у препороду села

И развојне агенције у препороду села

„Циљ је једноставан, развојне агенције су на терену, у регионима, знају специфичности и били су учесници у креирању и дефинисању одређених стратегија у општинама. Практично, желимо да ставе на располагање своје ресурсе и кадровски потенцијал и да помогну у реализацији основних циљева у препороду села“ – истакао је Милан Кркобабић министар задужен за регионални развој и копредседник Националног тима за препород села Србије говорећи о циљевима сарадње са развојним агенцијама.

У разговору Милана Кркобабића са представницима Развојне агенције Србије и 16 регионалних агенција из свих крајева Србијеза који су учесници оценили да је први у последњих неколико деценија који спаја рад развојних агенција и проблем села, учествовали су чланови Националног тима за препород села Србије: Милован Митровић, потпредседник Академијског одбора за село САНУ, Владимир Гоати, политички аналитичар, Бранко Маричић, доајен задругарства, Бранислав Гулан агроекономски аналитичар, Снежана Петровић, председница Одбора Скупштине Србије за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и представници задружних савеза Србије и Војводине.

Кркобабић је нагласио да је пројекат препорода села од посебног националног, економског и безбедносног значаја за земљу, а затим се посебно осврнуо на очекивања у најављеној сарадњи Националног тима за препород села Србије и развојних агенција – „Од вас, из регионалних развојних агенција, пре свега, очекујемо анализу стања у вашем региону, а затим сажет предлог мера шта нам је заједнички чинити да успоримо пражњење села у Србији.

Социолог проф. др Милован Митровић, потпредседник Академијског одбора за село САНУ је указао да не можемо зауставити глобализацијске процесе, али их можемо усмеравати уз подршку и иницијативу људи који поседују знање, умеће и моћ да реализују пројекте.

Проф. др Владимир Гоати, политички аналитичар, је подржао сарадњу регионалних развојних агенција, уважавајући њихову различиту власничку структуру и у први план ставио њихову спремност да помогну препород села Србије. Заложио се за промену законске регулативе, која ће спречити даље уситњавање ионако малог поседа у Србији.

Министар у Влади Србије и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић је нагласио да је за овај национални пројекат од изузетног значаја подршка председника Републике Србије Александра Вучића и благослов патријарха српског Иринеја.