Задруге – снажан стуб у очувању села Србије

Задруге – снажан стуб у очувању села Србије

Судбина савременог села у Србији са становишта  равномернијег регионалног развоја и опредељења Националног тима за препород села Србије да се активирају сви расположици ресурси Србије да се успори и, ако је могуће, сасвим спречи пражњење села били су мотиви посетеМилана Кркобабића,  министра задуженог за регионални развој општини Лозница, једне од осам општина Мачванског управног округа.

Министар Кркобабић, који је уједно и копредседник националног тима за препород села Србије, истакао је:

„У овом послу морамо да будемо сви на истој страни – држава, локална самоуправа и домаћини, уз знање и искуство САНУ, научних института и регионалних развојних агенција. Опредељење председника Републике Александра Вучића да нема грађана првог и другог реда и Србију не чине само градови Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац већ да предност треба дати рубним и руралним деловима предствља шансу да дефинишемо Програм намењен оживљавању села Србије и после много година се посветимо овом важном питању, од кључног значаја за нашу земљу.“

Министар је у Градској управи учествовао у раду пете седнице Савета Мачванског управног округа са темом “Унапређење развоја села и задругарства у локалним самоуправама Мачванског управног округа”, а седници су присуствовали и градоначелник Лознице, представник града Шапца, председници општина Владимирци, Коцељева, Богатић, Мали Зворник, Крупањ и Љубовија, чланови Савета, директори ПССС Шабац и Лозница, директори Регионалне развојне агенције Подриње и Подгорина и представник по једне задруге из сваке јединице локалне самоуправе.

Министар Милан Кркобабић је истакао значај 580 новооснованих задруга, које уместо сада већинских мешовитих треба све више да се усмеравају ка специјализованим – воћарским, сточарским, повртарским, ратарским итд, .како би се што пре стигло до циља да своје финалне производе извозимо! Он се осврнуо и на важна питања о којима је и пре говорио, као што су повраћај задружне имовине, комасација, формирање Гарантног фонда, уступање слободне државне земње младим пољопривредницима на коришћење и на стратегију побољшања свих аспеката живота у селима Србије.

Начелник Мачванског управног округа Владан Красавац захвалио је министру на посети и обраћању и поздравио његов став да сваки регион Србије има своје специфичности, захтева посебну пажњу и да нема универзалног решења за села Србије.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић је потврдио да ће на путу удруживања бити снажна подршка у име локалне самоуправе.“Никада до сада нисмо имали ближу сарадњу локалне самоуправе и виших државних структура. По питању задруга направљен је искорак у колективној и личној свести у друштву који сада треба да поприми шире размере и квалитативно врши своју функцију“ рекао је Петровић.

После састанка министар је у селу Руњани обишао пчеларску задругу Sweet bee house која је из прошлогодишњег програма Владе Србије намењеног задругама који спроводи Кабинет министра Кркобабића добила 7,5 милиона динара за набавку линије за паковање меда, производњу и паковање сатних основа у раму, кошнице и ројеве пчела.

„Без ових инвестиција државе наш пројекат би остао само идеја, а сада планирамо да окупимо све пчеларе овог краја и тако на добробит свих олакшамо набавку репро материјала и излазак на тржиште “ изјавио је директор ове задруге Љубинко Томић и додао како су задругари уложили своја средства у адаптацију објекта и задовољавање ХАСАП стандарда јер планирају пласман меда у иностранство.

Из поменутог програма 4 новоосноване задруге у току 2017. и 2018. године користиле су бесповратна средства у укупном износу од 25,5 милиона динара. Ове године планирано је у Буџету Републике Србије нових 667 милиона динара намењених задругарству, а рок за подношење документације на конкурс за доделу средстава је завршен 15.септембра. Старим задругама намењено је, као и до сада, до 15 милиона динара, новооснованим (оне које су основане 2017, 2018. и 2019. године) до 7,5 милиона динара, а сложеним задругама, до 60 милиона динара.

На скупу јеистакнуто да је обнова задругарства један од носећих стубова у очувању села и јачању економског положаја задругара, пре свега, пољопривредника Србије.